Cum se schimbă serviciile medicale sub îndrumarea corectă și cum a devenit HOSPICE primul ONG din România care are un raport de sustenabilitate.


  • Primul raport de sustenabilitate al unui ONG din România este redactat cu ajutorul specialiștilor din  programul TRANSFORMATOR.

  • Un nou model de reciclare a deșeurilor medicale este în curs de demarare de către HOSPICE, fiind rezultatul orelor de consultanță și mentorat din cadrul programului. Deoarece industria medicală este foarte reglementată, există pași metodici și incipienți de luat înaintea implementării oricărui proces nou de reciclare.

Magda Muntean, Business Development Director la HOSPICE Casa Speranței, a intrat în TRANSFORMATOR din dorința de a descoperi cum pot deveni mai sustenabile serviciile medicale.

Am aflat în timp că domeniul medical este un foarte mare poluator, iar dacă dacă ar fi un stat, ar fi al cincilea cel mai mare poluator din lume. Am învățat de la voi cum au inovat diverse companii în domeniul deșeurilor medicale, teorie pe care am îmbinat-o cu ceea ce știam înainte pentru a progresa. TRANSFORMATOR a grăbit ceea ce la noi era doar la nivel de intenție.”, ne spune Magda.

De la intenție la implementare sunt doar câțiva pași care devin realitate sub îndrumarea corectă și atentă a specialiștilor.

”Andreea Ghiocel, Sustainability Consultant & Head of Reporting Division, The CSR Agency ne-a vizitat la Spitalul Hospice din București la o lună după ce ne-am întâlnit la bootcamp-ul TRANSFORMATOR,. Am început să lucrăm, iar la sfârșitul lui aprilie (2024) va fi gata primul nostru raport de sustenabilitate, care va fi în același timp și primul raport de sustenabilitate realizat de un ONG din România. Noi făcuserăm deja niște pași, dar aveam nevoie de mai multă expertiză externă pe care iată, am identificat-o la Bootcamp.”


Inspirația ca sursă de colaborare

Pentru Magda și echipa HOSPICE, diferența majoră a fost dată de studiile de caz prezentate în program, informația venită de la experții în sustenabilitate și inspirația primită de la colegii din program:

”[…] au fost utile studiile de caz prezentate în cadrul Bootcamp-ului, acestea conținând exemple de bună practică realizate de diverse organizații din toate colțurile lumii. Ulterior Bootcamp-ului, am studiat aceste organizații și ne-a inspirat atât de tare un model de reciclare a deșeurilor implementat de una dintre aceste organizații, încât chiar i-am contactat în vederea unei colaborări viitoare.”

”Pentru noi este interesant să vedem soluții de sustenabilitate din diverse domenii, fiecare dintre organizațiile din program îți aduce ceva nou. Acum suntem parte dintr-o comunitate și când avem nevoie de ajutor, mă gândesc imediat la câte un coleg din TRANSFORMATOR.”

HOSPICE Casa Speranței schimbă domeniul medical prin calitatea serviciilor oferite, fiind este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de îngrijire paliativă. Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în 5 orașe (Brașov, București, Giurgiu, Făgăraș și Zărnești), un centru destinat copiiilor la Adunați-Copaceni, peste 100 de paturi pentru internare și activități auxiliare și peste 270 angajați – toate aceste resurse fiind destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile.

Sustenabilitatea ia prioritate și în cazul domeniului medical, iar HOSPICE, singurul membru din România în Health Care Without Harm, cea mai mare organizație de sustenabilitate din domeniul medical este un exemplu demn de urmat prin prisma devotamentului cauzei, profesionalismului și dezvoltării către un viitor mai sustenabil.

Alătură-te comunității TRANSFORMATOR pentru a-ți începe călătoria către viitorul mai verde al organizației tale. Te așteptăm în toamna anului 2024 pentru a implementa sustenabilitatea în toate aspectele afacerii tale.

Next
Next